Economie  | Harta site | Contact
Orasul Galati
Conducere
Administratie Publica
Transcrieri acte
Platforma Taxe si Impozite
Programare buletine online
Relatii cu publicul
Taxe si impozite
Legea 544
Harti
Proiecte Europene
Raport primar
Ultimele articole
Utilizatori on-line
Numar persoane on-line : 3
GALATIUL PROUNIONIST

Constituirea Divanurilor ad-hoc a inceput in primavara anului 1857 sub puternica influenta a unionistilor, care au impus, cu toate presiunile exercitate de guvern, o majoritate proprie. Toti alesii de la Galati, Al. I. Cuza, Costache Negri, Lascar Catargiu, Al. Moruzi, erau reprezentanti ai partidei nationale. Demisia lui Cuza din postul de parcalab de Covurlui (parte din judetul Galati) a adus, cum spun contemporanii, un 'insemnatoriu sprijin protestatiei generale', unionistii impunand, in Adunarea ad-hoc, votarea Unirii sub un domn strain si legi progresiste. Adunarea Electiva, avand si ea o majoritate unionista, l-a ales domn, la 5 ianuarie 1859, pe Alexandru Ioan Cuza.
  Entuziasmul galatenilor a depasit obisnuitul. 'Timp de patru nopti la sir, orasul a fost iluminat, nu se auzea decat ura si strigate de bucurie, dansa bogatul, ca si saracul'. Dupa dubla alegere de la Bucuresti, la 24 ianuarie, locuitorii orasului au petrecut 'trei zile de-a randul in mare desfatare si luminatie, fara sa se intample vreo necuviinta'.
Nota : 1.Palatul Comisiunii Europene inaintea bombardarii cladirii de catre artileria germana in timpul primului razboi mondial. ILUSTRATA NEGOESCU & MANITIU, GALATI - COLECTIA SORIN MASTACAN. 2.Trei din cele patru statui ale marilor personalitati istorice galatene, Al.I. Cuza, C. Negri si L. Catargiu, au fost recuperate in timp, fiind asezate astazi pe alte locatii. Cea a lui Al. Moruzi, important primar de Galati de care se leaga cele mai insemnate imbunatatiri publice din trecut, nu mai exista, fiind topita imediat dupa anul 1944. FOTO GEORGE MAKSAY, GALATI - COLECTIA MUZEULUI DE Istorie/ A JUDETULUI GALATI.
URBANISM - ONLINE
Exproprieri
Strategia de dezvoltare
Chestionare
Informatia de mediu
Harta zgomot ambiental
Cultura si agrement
Invatamant
Centre financiare
Unitati subordonate
Legaturi utile
Utile locale
Calendar evenimente
Noiembrie 2020
L M M J V S D
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
<< >>
Legenda culori
Sedinte de consiliu
Evenimente diverse
Programul operational REGIO


   
Site actualizat in data de : 23.11.2020
Numar total de vizitatori 7150796