Economie  | Harta site | Contact
Orasul Galati
Conducere
Administratie Publica
Transcrieri acte
Platforma Taxe si Impozite
Programare buletine online
Relatii cu publicul
Taxe si impozite
Legea 544
Harti
Proiecte Europene
Raport primar
Ultimele articole
Utilizatori on-line
Numar persoane on-line : 2
RAZBOIUL DE INDEPENDENTA

  Pentru pregatirea operatiunilor militare din razboiul pentru independenta, care se apropia, Divizia a III-a si-a stabilit sediul la Galati. In vederea inarmarii armatei romane cu pusti Peabody, in primavara anului 1877 prin oras a circulat un apel care spunea: 'La lucru, dar, cetateni ai Galatilor, sa dam totul pentru Romania, care lupta pentru viata'. Pe listele de subscriptie raspandite prin oras s-au adunat, pana in toamna, 18.000 de franci. Cu alte liste de subscriptie s-au strans bani pentru amenajarea unui spital special pentru raniti. Actiunea a fost sustinuta de poetul Vasile Alecsandri, care a conferentiat in acest scop, si de trupa artistei Fani Tardini. Terminat in septembrie 1877, edificiul a devenit cunoscut sub numele de Spitalul 'Caritatea Galateana - Elisabeta Doamna'. Ostasii regimentelor galatene au participat la cucerirea redutelor Rahova si Plevna.
  Victorii sarbatorite in oras cu un entuziasm de nedescris, 'focuri si rachete umpleau strazile splendid iluminate pana la cele mai indepartate mahalale'. Trupele revenite īn garnizoana au primit, īn scurta vreme, dispozitii sa treaca Dunarea īn Dobrogea, reintegrata īn componenta statului romān dupa 500 de ani de stapānire otomana. Vestea, care circula īn oras, ca Rusia, scapata de la īnfrāngere de vitejia romāneasca, pretinde, fara temei, cele trei judete din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail si Bolgrad, a produs o vie reactie la Galati. Ziarul 'Vocea Covurluiului' scria: 'Daca dupa atatea jertfe aceasta ne va fi rasplata... Dumnezeu sa aiba mila de acest popor leal, laborios si brav'. Ceasul acela de nedreapta Istorie/, hotarat de Tratatul de la Berlin, 1/13 iulie 1878, nu a fost uitat si lumea romaneasca a nazuit spre risipirea lui.
  Nedreapta ocupare a sudului Basarabiei de catre Rusia, a silit Romania sa evacueze institutiile administrative, unele fiind stabilite la Galati. Episcopia a fost instalata pe strada Mihai Bravu, in apropiere de Gradina Publica, seminarul i-a fost īn vecinatate. Biserica Sf. Nicolae a devenit Catedrala Episcopala, unde s-a slujit pāna la sfintirea actualei Catedrale la 6 aug. 1917. Scoala Normala a functionat tot pe strada Mihai Bravu, īn fostele case ale lui Costache Negri.
  Noile institutii scolare sporeau mult importanta orasului in acest domeniu, creata si de cele anterioare: Scoala Superioara de Comert, Gimnaziul infiintat la 26 august 1867, care va fi declarat liceu la 1 septembrie 1887, astazi Colegiul National 'Vasile Alecsandri', si Scoala secundara de fete, inaugurata la 1 octombrie 1878, acum Colegiul 'Mihail Kogalniceanu'.
Nota : 1. Fani Tardini (1823-1908), actrita si conducatoare de trupa proprie, in rolul reginei din piesa Maria Tudor de Victor Hugo. ILUSTRATIE DIN.
2. Episcopia se va muta in noul Palat Episcopal, inaugurat pe locul fostei Piete Stefan cel Mare din fata Gradinii Publice pe 8 sept. 1901. ILUSTRATA HOROVITZ, BUCURESTI - COLECTIA VALERIU ELEFTERESCU.
3. Liceul Vasile Alecsandri se va muta in noul local, inaugurat pe strada Mavromol (azi N. Balcescu) in martie 1890. ILUSTRATA SARAGA & SCHWARTZ, BUC - COLECTIA RADU CAPTAN.
URBANISM - ONLINE
Exproprieri
Strategia de dezvoltare
Chestionare
Informatia de mediu
Harta zgomot ambiental
Cultura si agrement
Invatamant
Centre financiare
Unitati subordonate
Legaturi utile
Utile locale
Calendar evenimente
Noiembrie 2020
L M M J V S D
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
<< >>
Legenda culori
Sedinte de consiliu
Evenimente diverse
Programul operational REGIO


   
Site actualizat in data de : 23.11.2020
Numar total de vizitatori 7150790