Economie  | Harta site | Contact
Orasul Galati
Conducere
Administratie Publica
Transcrieri acte
Relatii cu publicul
Taxe si impozite
Legea 544
Harti
Proiecte Europene
Raport primar
Ultimele articole
Utilizatori on-line
Numar persoane on-line : 4
Biblioteca V.A. Urechia
 
  Biblioteca publica a fost formata in anul 1889, avand ca prim fond de carte donatia academicianului Vasile Alexandrescu Urechia. Biblioteca a fost mutata intr-o cladire care sa corespunda mai bine depozitarii si utilizarii publicatiilor(in fostul sediu al Comisiei Europene a Dunarii, str. Mihai Bravu) si colectiile au fost imbogatite in fiecare an prin publicatii si achizitionarea de carte tiparita.
   Biblioteca "V.A.Urechia" a mostenit un fond de carte veche si rara deosebit de valoros din care merita sa fie mentionate urmatoarele titluri:
 • "De la consolatione theologiae" de Johannes de Tambaco, tiparita la Strasbourg de Georg Teyser, in jurul anului 1472;
 • "Historia del popolo fiorentino" de Brunus Aretinus Leonardus, incunabul tiparit la Venetia, in anul 1476, de Iacob de Rossi;
 • "Tractatum de moribus condictionibus et nequicia turcorum" de Captivus Septem-castrensis, lucrare tiparita de Konrad Fyner la Utrecht in 1481;
 • "Ruralia commoda" de Petrus de Crescenttis, tiparita de Johann de Panderbon in 1474 la Lowen.
 •   Cele 4 exemplare din patrimoniul bibliotecii galatene sunt deosebit de rare in alta biblioteci si colectii din lume. Acestor lucrari li se adauga alte exemplare de valoare exceptionala pentru fondul de carte din Romania: "Historia Fiorentina" de Johannes Bracciolinus Poggio, tiparita la Venetia in 1476; "Facta et Dicta Memorabila" de Valerius Maximus, aparuta la Milano in 1478 s.a.
     In colectiile bibliotecii se afla si cel mai vechi ex-libris figurativ romanesc cunoscut pana in prezent, fiind imprimat pe "Del Mapamondo Istorico" de Foresti Antonio, lucrare aparuta la Venetia in anul 1694; ex-librisul apartine lui Pantaleon Calliarchi, medicul domnitorului Constantin Brancoveanu.
     Dintre tipariturile romanesti vechi, mentionam: "Evangheliarul slavonesc" tiparit la Brasov in anul 1562 de diaconul Coresi; "Istoria Imperiului Otoman" de Dimitrie Cantemir, tiparita la Paris in 1743, tradusa in franceza de Jonquiers; "Elemente linguae daco-romanae sivae valachicae de Gheorghe Sincai, tiparita la Buda in anul 1805 s.a.
     Stampa europeana este bine reprezentata in colectiile bibliotecii: "Recueil de 85 estampes originales", cuprinzand 120 de piese executate la sfarsitul secolului al XVIII-lea de gravorul, editorul si colectionarul francez Pierre Francois Bassan si fiul sau Henri Bassan; albumul "Rembrandt" cu 120 stampe imprimate dupa placi originale s.a.
     Colectia de manuscrise cuprinde, printre altele: "Descrierea Tarilor Romane" de Ahmed Resim Effendi, datat 1759; drama "Ovidiu" de Vasile Alecsandri.
     In colectia de scrisori autografe se intalnesc nume celebre de scriitori: E. Zola, J. Verne, Al. Dumas-fiul, P.Merimee, Fr. Mistral, H. de Balzac, A. France, I. Turgheniev, M. Twain, P. Lotti, E. Quinet s.a.
     Biblioteca "V.A. Urechia" dispune de peste 600000 de titluri si are peste 150 de abonamente la ziare si reviste. In privinta serviciilor, biblioteca si-a organizat si dispunde de sectii de imprumut pentru adulti si copii, sala cu lucrari enciclopedice de referinta, sali de lectura specializate cu 190 de locuri, sala de auditii si video, cataloage alfabetice si sistematice, pe fise, pentru colectiile proprii, cataloage tiparite pentru carti romanesti si straine, catalog on-line al publicatiilor monografice, servicii specializate de informare biografica, o bibliografie a judetului Galati. Din anul 1991, institutia a trecut la un program complex de automatizare si prelucrare a informatiilor, bazele de date bibliografice fiind accesibile publicului, din 1994, prin terminale de interogare directa sau cu asistenta personalului de specialitate. Biblioteca dispune de 30 de statii de lucru si de pachetul integrat de programe TINLIB produs de IME(Marea Britanie).
    Biblioteca, prestigios centru de documentare si informare, organizeaza la sediu si in alte institutii din oras activitati specifice si a elaborat lucrari proprii(Buletinul Fundatiei "V.A. Urechia", Anuarul bibliografic al Judetului Galati, monografii etc).
     Dupa frecventa cititorilor si solicitarile oferite de Biblioteca "V.A. Urechia", se poate aprecia ca orasul Galati este o asezare culturala in care nevoia de carte este o certitudine.
   
  Contact Amplasare   Inapoi
  URBANISM - ONLINE
  Exproprieri
  Strategia de dezvoltare
  Chestionare
  Informatia de mediu
  Harta zgomot ambiental
  Cultura si agrement
  Invatamant
  Centre financiare
  Unitati subordonate
  Legaturi utile
  Utile locale
  Calendar evenimente
  August 2019
  L M M J V S D
        1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31  
  << >>
  Legenda culori
  Sedinte de consiliu
  Evenimente diverse
  Programul operational REGIO


   
   
  Site actualizat in data de : 23.08.2019
  Numar total de vizitatori 6474313