Economie  | Harta site | Contact
Orasul Galati
Conducere
Administratie Publica
Transcrieri acte
Programare buletine online
Relatii cu publicul
Taxe si impozite
Legea 544
Harti
Proiecte Europene
Raport primar
Ultimele articole
Utilizatori on-line
Numar persoane on-line : 4
Muzeul de Arte Vizuale Contemporane
 
  Infiintat in 1956, Muzeul de arta din Galati cuprindea la data inaugurarii 148 de lucrari apartinand unor artisti din toate perioadele. In 1967, dupa 11 ani de existenta, cand patrimoniul sau crescuse la 889 de opere, muzeul a fost instalat in cladirea monumentala a fostului Palat Episcopal, inaugurata la 8 septembrie 1901, monument de arhitectura.
  O data cu mutarea in noul sediu, muzeul si-a schimbat si profilul, devenind muzeu de arta moderna si contemporana. In primavara lui 1973 s-a intitulat Muzeul de Arta Contemporana, iar din 1991 si-a schimbat titulatura in Muzeul de Arta Vizuala, urmarind prin aceasta, pe langa abordarea ramurilor traditionale ale artelor plastice si prezentarea domeniilor ce compun creatia de imagine specifica civilizatiei contemporane: arta designului, arta imaginii dinamice cineo-video, arta scenografica si a dansului, arta ambientului urban etc.
  A fost primul muzeu de arta contemporana romaneasca, conceput astfel incat sa prezinte cele mai noi tendinte ale fenomenului plastic din secolul XX. Aproximativ 400 de lucrari existente in salile de expunere si in aer liber, in parcul muzeului, constituie o selectie dintr-un patrimoniu mult mai amplu, completat adesea cu patrimoniul virtual, al artistilor contemporani, cultivati cu consecventa in cele aproape patru decenii de existenta. Muzeul detine si o valoroasa colectia apartinand perioadei interbelice reprezentata de: Th. Pallady, Gheorghe Petrascu, Stefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Nicolae Darascu, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Jean Al. Steriadi sau Marius Bunescu.
Interesul pentru peisaj, pentru figura umana se coreleaza la artistii mentionati cu dezvoltarea unui limbaj plastic ce dezvolta lectia postimpresionismului in modul de tratare a formei, dar si o tendinta catre sinteza ei si o sensibilitate pentru culoare, ce-si gasesc motivatii in traditii mai vechi, autohtone.
  Avangarda romaneasca din primele decenii ale secolului XX este marcata in expunere de lucrari reprezentative semnate M.H. Maxy, Corneliu Michailescu, Irina Codreanu, Milita Petrascu sau Victor Brauner, ultimul nume de rezonanta europeana, ala carui creatii sunt prezente in mari muzee ale lumii.
  Lucrarile lui Corneliu Baba si Alexandru Ciucurencu, cei doi maestri care au conturat scoli de pictura in arta romaneasca, au o valoare sporita din perspectiva istorica. In colectia de pictura semnata de Ion Tuculescu predomina lucrarile din ultima sa perioada, cea totemica. Printr-o viziune diferita se impun lucrarile lui Dumitru Ghiata, desi universul rural, folcloric este ca si la Tuculescu - zona de inspiratie a pictorului.
  Cea mai insemnata parte a patrimoniului si a expunerii permanente a muzeului o constituie insa creatia romaneasca din perioada 1967 - 2000, din care se detaseaza cateva personalitati si directii reprezentative. Culoarea este una din temele plastice majore ale picturii romanesti contemporane. Ea capata valente spirituale la Ion Nicodim, in picturile lui cu o cromatica decantata, vibrand pe suprafete mari. Pictura lui Ion Salisteanu este o vizualizare a vitalitatii, a captarii luminii pe intinderea panzei. Seria " Vagetatiilor" lui Ion Pacea, constituie elaborari ale unor forme naturale, dar si ale elementelor decorative din scoartele populare. Ion Gheorghiu, una dintre cele mai reprezentative personalitati ale picturii romanesti, se situeaza, ca si ceilalti artisti amintiti, la confluenta dintre abstract si figurativ prin monumentalele lui " Gradini Suspendate" realizate in armonii incandescente.
  Conceptualismul marcheaza creatia unor artisti cum sunt: Horia Bernea, Marin Gherasim, Sorin Dumitrescu. Horia Bernea una dintre cele mai complexe figuri ale culturii noatre, creator de mare forta si rafinament, repune in discutie in seria " Dealurilor" problema stilului ce devine obiect de investigatie, de cunoastere a artistului. In pictura lui Marin Gherasim, sacrul se dezvaluie prin intermediul semnelor provenind din ordinea geometrica a unor elemente arhitecturale medievale sau populare care fac trimitere la o spiritualitate straveche, autohtona. In aceeasi zona a neo-bizantinismului evolueaza si pictura lui Sorin Dumitrescu.
   Una dintre personalitatile de anvergura ale sculpturii contemporane romanesti a fost George Apostu, din opera caruia muzeul detine un numar insemnat de lucrari: " Laponele" si " Fluturii" lui par sa faca parte dintr-o lume cu legi proprii, configurand o relatie complementara intre om si natura si evocand o veche civilizatie a lemnului cu accente arhaice. Reperele brancusiene ale acestei viziuni, pot fi regasite si la sculptorii Ovidiu Maitec, Napoleon Tiron sau Iliescu Calinesti ale caror opere sunt expuse in salile muzeului.
   Arta decorativa este prezenta in cele doua sali monumentale ale muzeului, de la parter si de la etaj, destinate vernisajelor si manifestarilor artistice unde exista o interferenta intre arte: artele vizuale, balet, muzica etc. Sunt expuse tapiseriile unor artisti consacrati cum ar fi: Ana Lupas, Gratiela Stoichita, Riti si Peter Iacob, Serban Gabrea, Serbana Dragoescu.
   Expozitiile temporare, manifestarile cele mai diverse dedicate iubitorilor de arta (ghidaje tematice, lectii de istoria artei, de educatie estetica, taberele de creatie organizate aici, spectacolele inspirate din istoria costumului etc) fac parte din viata specifica muzeului, imprimandu-i un dinamism ce-l integreaza in contemporaneitate si din perspectiva prospectarii, valorificarii patrimoniului contemporan si al relatiei cu publicul
 
Contact Amplasare   Inapoi
URBANISM - ONLINE
Exproprieri
Strategia de dezvoltare
Chestionare
Informatia de mediu
Harta zgomot ambiental
Cultura si agrement
Invatamant
Centre financiare
Unitati subordonate
Legaturi utile
Utile locale
Calendar evenimente
August 2020
L M M J V S D
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
<< >>
Legenda culori
Sedinte de consiliu
Evenimente diverse
Programul operational REGIO
   
Site actualizat in data de : 10.08.2020
Numar total de vizitatori 7076269