Economie  | Harta site | Contact
Orasul Galati
Conducere
Administratie Publica
Transcrieri acte
Relatii cu publicul
Taxe si impozite
Legea 544
Harti
Proiecte Europene
Raport primar
Ultimele articole
Utilizatori on-line
Numar persoane on-line : 3
Teatrul Dramatic " Fani Tardini"
 

  La 1 septembrie 1955 s-a infiintat Teatrul de Stat, din 1973 numindu-se Teatrul Dramatic, iar din 2000 Teatrul Dramatic " Fani Tardini" . La inceput colectivul teatrului era format din 2 regizori si 24 de actori si peste un an i s-a pus la dispozitia cladirea renovata a Societatii " V.A. Urechia" , unde functioneaza si astazi. Primele spectacole pe scena teatrului galatean au avut loc in 1956, pana in prezent punandu-se in scena peste 200 de spectacole, cu o frecventa de 5-6 premiere pe stagiune.
  Pe frontonul de forma triunghiulara a cladirii teatrului se afla un altorelief realizat in perioada 1956-1957 de sculptorul Mac Constantinescu in colaborare cu Andrei Ostap, Nestor Culluri si Ion Tureastca. Subiectul compozitiei este inspirat din miturile populare, fiind o imbinare intre elementele de folclor local si cele de origine antica. Deocoratia este completata de 14 metope in relief, reprezentand figuri heraldice, si trei acrotere.
   De la inceput, Teatrul Dramatic din Galati a beneficiat de conducere competenta, asigurata pe rand de directorii: Stefan Iordanescu, Crin Teodorescu, Ion Bologa, Victorita Dinu, Ovidiu Georgescu, Ion Maximilian, Dumitru Paslaru, Dan Plaesu, Mihai Mihail, Vlad Vasiliu, Adrian Lupu, nume de prestigiu ale culturii si scenei galatene, personalitati marcante ale teatrului romanesc. Au debutat si au facut primii pasi pe scena la Galati, actori de prima marime ai teatrului: Gina Patrichi, Stefan Banica, Ileana Cernat, Florin Cercel, Emil Hossu s.a.
  Nu trebuie uitate nici numele unor regizori care au montat spectacole pentru teatrul din Galati: Valeriu Moisescu, Radu Penciulescu, Vlad Mugur, Dinu Cernescu, personalitati care au adus contributii deosebite in arta spectacolului romanesc in ultimele patru decenii.
   Din anul 1976, din initiativa directorului Mihai Mihail, s-a organizat primul festival de comedie din Romania, sub denumirea de Colocviul pentru arta comediei. Desi s-au facut demersuri pentru a transforma festivalul national intr-o manifestare internationala ori a inlocui si amenda spectacolul propriu-zis cu forme si formule conexe, in constiinta galatenilor a ramas ca un " regal al comediei . De mentionat ca, in diversele editii ale festivalului, pe scenele galatene au prezentat spectacole toate teatrele importante din Romania, cu cei mai prestigiosi actori ai tarii.
   O dovada concreta ca teatrul din Galati a avut actori de comedie de certa valoare nationala, sunt premiile personale obtinute pentru interpretare de: Mitica Iancu, Gheorghe V. Gheorghe, Mihai Mihail, Eugen Popescu Cosmin, Liliana Lupan, Sanda Maria Ulmeni, Magda Georgescu, Ioana Citta Baciu si Claudiu Stanescu.
 
Contact Amplasare   Inapoi
URBANISM - ONLINE
Exproprieri
Strategia de dezvoltare
Chestionare
Informatia de mediu
Harta zgomot ambiental
Cultura si agrement
Invatamant
Centre financiare
Unitati subordonate
Legaturi utile
Utile locale
Calendar evenimente
August 2019
L M M J V S D
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
<< >>
Legenda culori
Sedinte de consiliu
Evenimente diverse
Programul operational REGIO


 
 
Site actualizat in data de : 23.08.2019
Numar total de vizitatori 6474378