Teatre

System Administrator

 

  S-a înființat la 1 octombrie 1952 avându-l ca prim director pe Ion Focșăneanu. Cu o trupa de păpușă-mânuitori amatori, primele spectacole au avut loc pe scene improvizate cu texte traduse din limba rusă, eroii fiind ursuleții și iepurașii.
   Printre primii actori s-au numărat: Puiu Dumitru, Mioara Mocanu, Enache Anghel, Puiu Andronache, Alexandra Doicu, Rodica Vasiliu și Teodora Stoicovici. Treptat, în repertoriul teatrului și-au făcut loc piese inspirate din poveștile Fraților Grimm, H.C. Andersen, Ion Creangă sau Petre Ispirescu. La acest teatru au animat personajele regizori și scenografi de prestigiu național, printre care amintim pe Eugen Tudoran, Cristian Pepino sau Mircea Nicolau.
   Între 1970-1979, sub conducerea lui Traian Ghițescu-Ciurea și Mircea Nicolau, teatrul de păpuși gălățean a ieșit din hotarele locale, fiind invitat la festivaluri de gen din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Iugoslavia și Danemarca unde a obținut numeroase premii. Un succes remarcabil a fost obținut în 1982 la Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete de la Zagreb, când cu piesa Sânziana și Pepelea prezentată în limba esperanto, teatrul de păpuși a obținut toate premiile posibile.
   După 1990, Teatrul de păpuși din Galați a organizat anual, Festivalul "Gulliver" manifestare de prestigiu național, la care participă toate trupele de gen din țară, orașul fiind recunoscut ca o "capitală a păpușarilor" români.
   De la începutul activității sale și până în prezent, cu câte 5-6 premiere pe stagiune, teatrul a prezentat peste 200 de titluri inspirate din literatura română și universală.

 

Contact
Adresa: Str. Domnească nr. 59, în incinta Teatrului Dramatic Fani Tardini, Galați, România
Telefon: 0236/412302

 

 

 
 

  La 1 septembrie 1955 s-a înființat Teatrul de Stat, din 1973 numindu-se Teatrul Dramatic, iar din 2000 Teatrul Dramatic "Fani Tardini" . La început colectivul teatrului era format din 2 regizori și 24 de actori iar peste un an i s-a pus la dispoziție clădirea renovată a Societății "V.A. Urechia", unde funcționează și astăzi. Primele spectacole pe scena teatrului gălățean au avut loc în 1956, până în prezent punându-se în scenă peste 200 de spectacole, cu o frecvență de 5-6 premiere pe stagiune.
  Pe frontonul de formp triunghiulară a clădirii teatrului se află un altorelief realizat în perioada 1956-1957 de sculptorul Mac Constantinescu în colaborare cu Andrei Ostap, Nestor Culluri și Ion Tureastca. Subiectul compoziției este inspirat din miturile populare, fiind o îmbinare între elementele de folclor local și cele de origine antică. Deocorația este completată de 14 metope în relief, reprezentând figuri heraldice, și trei acrotere.
   De la început, Teatrul Dramatic din Galați a beneficiat de conducere competentă, asigurată pe rand de directorii: Ștefan Iordănescu, Crin Teodorescu, Ion Bologa, Victorița Dinu, Ovidiu Georgescu, Ion Maximilian, Dumitru Pâslaru, Dan Plăeșu, Mihai Mihail, Vlad Vasiliu, Adrian Lupu, nume de prestigiu ale culturii și scenei gălățene, personalități marcante ale teatrului românesc. Au debutat și au făcut primii pași pe scena la Galați, actori de prima mărime ai teatrului: Gina Patrichi, Ștefan Bănică, Ileana Cernat, Florin Cercel, Emil Hossu s.a.
  Nu trebuie uitate nici numele unor regizori care au montat spectacole pentru teatrul din Galați: Valeriu Moisescu, Radu Penciulescu, Vlad Mugur, Dinu Cernescu, personalități care au adus contribuții deosebite în arta spectacolului românesc în ultimele patru decenii.
   Din anul 1976, din inițiativa directorului Mihai Mihail, s-a organizat primul festival de comedie din Romania, sub denumirea de Colocviul pentru arta comediei. Deși s-au făcut demersuri pentru a transforma festivalul național într-o manifestare internațională ori a înlocui și amenda spectacolul propriu-zis cu forme și formule conexe, în conștiința gălățenilor a rămas ca un "regal al comediei". De menționat că, în diversele ediții ale festivalului, pe scenele gălățene au prezentat spectacole toate teatrele importante din România, cu cei mai prestigioși actori ai țării.
   O dovadă concretă că teatrul din Galați a avut actori de comedie de certă valoare națională, sunt premiile personale obținute pentru interpretare de: Mitică Iancu, Gheorghe V. Gheorghe, Mihai Mihail, Eugen Popescu Cosmin, Liliana Lupan, Sanda Maria Ulmeni, Magda Georgescu, Ioana Citta Baciu și Claudiu Stănescu.
 
Contact
Adresa: Str. Domneasca nr.59
Telefon: 0236/412745
 
 
 
  Vocația muzicală a Galațiului își are rădăcinile în urmă cu peste un veac și jumătate, când aici, la malul Dunării își împleteau existența materială și spirituală, alături de localnici, o seamă de comunități etnice, din toate colțurile Europei.
  Animatori și trupe ale fiecăreia dintre aceste identități etno-culturale vor încerca să aducă la rampa pentru acest public generos pagini ale creației dramatice și muzicale universale și naționale.
   După al Doilea Război Mondial, în orașul în care s-a născut Nae Leonard și în care Ivanovici compusese valsul " Valurile Dunării" și concertase în Grădina Publică, un grup de oameni de talent și pasionați de muzică au adunat în jurul lor discipoli cu aptitudini și voința de a face să înflorească cu adevarat în urbea lor muzica.
   Experiența și harul unor mai vechi animatori și interpreți, profesori de specialitate precum: Ion Antoniu, Spiru Xantopol, A.Gheorghiu, G.Nebunelli, Ion Dodu sau Aurel Manolache vor câștiga definitiv bătălia pentru înființarea, mai întâi a unui Ansamblu Muzical(12 iunie 1954) apoi a Orchestrei Simfonice de Stat Galați(15 septembrie 1955) avându-i ca dirijori pe tinerii Alecu Sfetcu și Ury Schmidt. Dirijorul Mihail Brediceanu și violonistul Ion Voicu vor fi protagoniștii concertului inaugural. Creatorii locali Aurel Manolache, Pusa Niederhoffer, Cristofor Barbatti si Milu Iosipovici vor atrage, împreună cu interpreții Ecaterina Niculescu, Mariana Negrut, Elena Grigoriu, Alexandru Jula sau Teodor Munteanu au adus în săli peste 70000 de spectatori la nivelul anului 1955 cu doar două spectacole "Echipa Noastră" și " Punctul 3...diverse" .
   Treptat colectivul Ansamblului Muzical al Sfatului Popular Regional din Galați capătă structură și o evidentă tendință de profesionalizare. La 15 mai 1956 se inființează Teatrul de Opereta și Estrada Regional, ulterior Teatrul Muzical Galați, Teatrul Muzical "Nae Leonard" de astăzi.
  În toți acești ani, pe scena liricului gălățean s-au format generații de interpreți care au dus faima acestei instituții în întreaga țară dincolo de hotarele ei. Până acum, în luminile scenei gălățene s-a ridicat de peste 250 de ori cortina pentru premiere. Aproape că nu există lucrări de mare popularitate ale artei lirice universale care să nu fi fost prezentate în mai multe variante de montare, alături de creații originale de mare interes. Înșirarea doar câtorva titluri nu poate fi semnificativă pentru travaliul de aproape jumătate de veac al colectivului acestei instituții. Vom aminti totuși ca în portofoliul teatrului s-au înscris în acest răstimp nu mai puțin de 40 de lucrări de operetă, 42 de operete, 10 comedii muzicale, 20 de balete, 15 spectacole muzicale pentru copii și peste 50 de spectacole de estradă și revistă. Nenumărați au fost invitații și colaboratorii de prestigiu ai teatrului, care au adus, odată cu evoluția lor specifică în contextul activității teatrului, de fiecare dată un plus de experiență, de măiestrie, consolidând și stimulând reușitele și performanțele artiștilor lirici gălățeni.
   Toate acestea nu ar fi fost posibile fără aportul unui colectiv entuziast și talentat, condus și îndrumat profesional de maeștri precum dirijorii Viorel Dobos și Silviu Zavulovici, Ury Schmidt, Gabor Kiss, Alecu Sfetcu, Dimitrie Macarie, Cristofor Barbatty, regizorii Paul Mihail Ionescu, Panait Victor Cotescu, Jean Ranzescu, Hero Lupescu, Alexandru Ionescu-Arbore, coregraful Trixy Checais și mulți alții. Dintre soliștii de marcă, reprezentativi pentru arta vocală românească, ce și-au început cariera pe scena gălățeană, amintim pe Vasile Martinoiu, Nicolae Urdareanu, Dan Zancu, Lucia Tibuleac, Lucia Cicoara Dragan, Liliana Nichiteanu.
  De la înființare și până în prezent, teatrul a efectuat turnee în străinătate, în ultimii ani în Italia, cu "Tosca", "Madama Butterfly", "Rigoletto", "Aida" și musicalul "Hello Dolly", în Germania, Belgia, Elvetia cu "Traviata", "Nabucco", la Linz în Austria cu spectacole muzicale de divertisment.
  În luna mai 2002 a avut loc un eveniment deosebit, prezentarea în aer liber a operei "Nabucco" de G.Verdi, eveniment intens mediatizat și transmis pe internet, ce s-a bucurat de un real succes atât pe plan local cât și național. Succesul acestui proiect a determinat conducerea teatrului să organizeze în cadrul celei de a doua ediții a Festivalului Internațional "Leonard" în anul 2005, o reprezentație în aer liber cu opera "Aida" de G.Verdi.
  Începand cu anul 2004, instituția noastră organizează Festivalul Internațional Muzical "Leonard" cu o largă participare a unor muzicieni și colective muzicale din Europa și alte state ale lumii. În cadrul programului de afirmare a tinerelor talente, am organizat anual, având în vedere strânsele relații cu studioul de Bel canto de la Viena, condus de distinsul profesor Toma Popescu, cursuri de master internațional pentru tinerii cântăreți.
  Repertoriul teatrului gălățean cuprinde:
  • Opera:
    • Giuseppe Verdi – La Traviata, Rigoletto, Il Trovatore, Nabucco, Aida, Un ballo in maschera
    • Giacomo Puccini – Madama Butterfly, Tosca, La Bohème, Turandot
    • Gaetano Donizetti – L’elisir d’amore, Don Pasquale, Lucia di Lammermoor
    • Georges Bizet – Carmen
    • Pietro Mascagni – Cavalleria rusticana
    • Ruggiero Leoncavallo – I Pagliacci
    • Gioacchino Rossini – Il barbiere di Siviglia, La Cenerentola
    • Paul Constantinescu – Întâmplări dintr-o noapte furtunoasă
    • Angelo Inglese – Il Re Cervo
    • Nicolae Bretan – Luceafărul
  • Operetă:
    • Franz Lehár – Văduva veselă, Țara surâsului
    • Johann Strauss II – Sânge vienez, Liliacul, Voievodul Țiganilor
    • Emmerich Kálmán – Silvia, Contesa Maritza
    • Ralph Benatzky – La Calul Bălan
    • Carl Zeller – Vânzătorul de păsări
    • Paul Abraham – Bal la Savoy
    • Ciprian Porumbescu – Crai nou
  • Musical:
    • Richard Rodgers – Sunetul Muzicii
    • Frederich Loewe – My Fair Lady
  • Spectacole de revistă:
    • Radu Horghidan, Nicolae Mantu – Little birds night club
    • Bogdan Drăgulescu, Marian Proca – Cabaret
    • Octavian Jighirgiu, Nicolae Mantu – Amor cu parfum de altădată
    • Petronel Vizitiu, Paul Buţa, Nicolae Mantu – Curs de fantomodele
    • Nicolae Mantu, Paul Buța – Parada vedetelor la Grădina „Leonard”
    • Nicolae Mantu, Paul Buța – Muzică și haz la Grădina „Leonard”
    • Nicolae Mantu – Povești musicale de iarnă​
  • Comedii muzicale:
    • V. Vasilache, N. Mantu – Firfirică
    • N. Stroie, St. Cristtodulo şi V. Vasilache, muzica Aurel Manolache – Săracu’ Gică
    • Adaptare după George Mihalache, muzica Eugen Dan Drăgoi – O familie trăsnită
    • Vasile Alecsandri – Chirița în provincie​
  • Spectacole pentru copii:
    • Paul Buța, Nicolae Mantu – Scandal la bal, Melodii cu ghidușii
    • Eugen Dan Drăgoi – Ai carte! Ai party! Inelul fermecat
    • Dumitru Lupu – Albă ca zăpada
    • Silvia Kerim, Marius Țeicu – Frumoasa din pădurea adormită
    • Radu Horghidan, Eugen Dan Dragoi – Angry, Fatty & Ugly sau Școala din pădure​
  • Balet:
    • Gabriela Gegea – Poveste Persană
Contact
Adresa: Str. Mihai Bravu nr.50
Telefon: 0236/418912
Fax: 0236/418096